Wat zijn bisschopsmouwen?

En waarom zien we die ineens overal om ons heen?

Ineens zagen we tijdens de modeweek in Parijs jonge heertjes in volumineuze mouwen de catwalks betreden. Zo’n wijd vallende mouw zagen we eerder ook al bij Harry Styles, het stijlicoon van de Generatie-Z. Wat zijn het eigenlijk voor mouwen? En waar komen ze vandaan?

Bisschopsmouwen, ook wel bishop sleeves genoemd, zijn een specifiek type mouwen aan een kledingstuk, meestal een blouse. Ze staan bekend om hun wijd uitlopende vorm, die het meest opvallend is bij de polsen.

De naam “bisschopsmouw” is afgeleid van de stijl zoals die in de middeleeuwen door bisschoppen werd gedragen. In de moderne tijd oogt de mouw eerder poëtisch dan religieus.

Bisschopsmouwen worden vaak geassocieerd met een elegante en romantische stijl. Vandaar dat de New Romantics er in de jaren tachtig dol op waren. Zangers als Adam Ant en bands als Duran Duran vermengden vrouwelijk en militaire elementen in hun garderobe – een blouse met bisschopsmouwen mocht daarbij niet ontbreken. Pofmouwen werden door de New Romantics gecombineerd met vlammende visagie.

Kenmerken van de bisschopsmouw

_ Volumineuze en losse pasvorm

Bisschopsmouwen zijn ruim en losjes gesneden, waardoor ze een ontspannen en comfortabele uitstraling hebben.

_ Smal bij de schouders, wijd bij de polsen

De mouwen zijn smaller bij de schouders en worden geleidelijk breder naarmate ze naar beneden lopen, waarbij ze eindigen in een losse en wijde opening bij de polsen.

_ Lang

Bisschopsmouwen zijn meestal lang en reiken vaak tot aan de polsen, soms zelfs iets langer dan de polsen.

_ Elastische of strakke manchetten

De manchetten van de mouwen kunnen elastisch of strak zijn, zodat ze op hun plaats blijven bij de polsen en de uitlopende vorm behouden.

Bisschopsmouwen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder katoen, zijde, chiffon en andere stoffen, afhankelijk van de gewenste stijl. Het doorzichtige chiffon heeft altijd iets ondeugends in zich, tegen het erotische aan. Afijn, je kiest de mouw die het beste je karakter weergeeft – de keuze is reuze.