Bowie als inspiratie voor Oppenheimer

In de hitfilm Oppenheimer komt de kleding van hoofdrolspeler Cillian Murphy niet uit de lucht vallen.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

Cillian Murphy speelt in de kaskraker Oppenheimer de rol van Robbert Oppenheimer, de Amerikaanse natuurkundige die als hoofd van het Manhattan-project beschouwd wordt als de ‘vader van de atoombom’. De film is onder regie van Christopher Nolan.

In een interview met MTV Movies vertelt Cillian Murphy over de inspiratie voor zijn kledingstijl: “We hebben erg nauw samengewerkt met onze costume designer voor de kleding in de film. Met name over het silhouet; Oppenheimer was erg fragiel, hij was zeer, zeer dun en ik wilde dat silhouet goed krijgen.”

Daartoe ging Murphy een stevig dieet aan. Kledinginspiratie vond hij bij een andere extreem dunne legende, namelijk David Bowie in het personage van Thin White Duke. Murphy: ”Christopher stuurde me een paar foto’s van Bowie, van bepaalde momenten in zijn carrière, zoals de Thin White Duke en Young Americans.” 

Young Americans is het album van Bowie uit 1975 waarmee hij afscheid nam van zijn glamrockpersonages. Bowie was toen al in Amerika neergestreken – Young Americans nam hij op in Philadelphia en New York. Fame was in de zomer van 1975 zijn eerste nummer één-hit in de VS.

David Bowie verhuisde van New York naar Los Angeles, waar hij het album Station to Station opname. Aan de westkust van Amerika leefde hij op een dieet van cocaïne, melk en paprika’s (rode én groene, dat wel). Bowie werd zo dun dat je bijna door hem heen kon kijken; hij woog naar verluidt nauwelijks veertig kilo. Murphy: “Hij droeg enorme broeken en was uitgemergeld, maar zo fucking cool. Dus dat hebben we, verrassend genoeg, gebruikt voor de broeken van Oppenheimer.”

Op Station to Station is goed de muzikale invloed van de elektronische Krautrock te horen (Kraftwerk, Neu!). Bowie trok in 1976 dan ook naar Berlijn, waar hij afkickte van de drugs en zijn beroemde Berlijn-trilogie opnam.

* * *

David Bowie tijdens de opnames van The Man Who Fell To Earth in Los Angeles, 1976. De foto is tot 10 september te zien bij de tentoonstelling 'FAMOUS by Terry O'Neill' in Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht.
David Bowie tijdens de opnames van The Man Who Fell To Earth in Los Angeles, 1976. De foto is tot 10 september te zien bij de tentoonstelling FAMOUS by Terry O’Neill in Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht.
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder