Komt een crème wel door je huid?

Is het ijverig aanbrengen van een verzorgende crème effectief?

De functie van je (opper-)huid is om je beschermen tegen de buitenwereld. Het vormt een barrière tegen bacteriën en andere organismen, chemicaliën en luchtvervuiling. Daarnaast voorkomt je huid dat er water uit je lichaam verdampt.

Je opperhuid werkt als een filter. Sommige stoffen worden doorgelaten, andere worden tegengehouden. Heel kleine stoffen kunnen in de huid doordringen, al zijn daarvoor nog meer factoren van belang dan enkel de grootte, zoals de pH-waarde.

Scheren

De mate waarin een actieve stof doordringt in de huid, verschilt tussen mensen. Dat heeft met aanleg te maken. Maar ook een huid met acne of die net geschoren is, laat meer door. Dus óók irriterende stoffen en bacteriën. En dat kan leiden tot rode vlekken, jeuk en ontstekingen.

Dat je huid niet honderd procent dicht blijkt, betekent niet dat die wagenwijd open staat. Volgens een hardnekkig bericht dat al tijden online rondwaart, zou zestig procent van de cosmetica in je lichaam terecht komen. Totale onzin! Als de huid zo doorlaatbaar zou zijn, zou je bij een douche kilo’s water opnemen en eindigen met een waterhoofd.

Waar blijven de stoffen uit cosmetica die in je lijf doordringen? In je huid zitten cellen, de zogenaamde macrofagen, die niet-lichaamseigen stoffen opeten. Stoffen die toch in de bloedbaan terecht komen, worden door je lever en nieren eruit gefilterd.

Zuur & zo

De huid is dus een barrière, maar werkzame stoffen kunnen wel hun werk doen. Veel van de bewezen actieve ingrediënten in huidproducten hebben de juiste eigenschappen om de opperhuid te passeren. Stoffen die kunnen doordringen zijn onder meer glycolzuur en salicylzuur, enkele vitamine A-soorten, sommige hyaluronzuren en het aloude glycerine. Ook sommige andere stoffen kunnen zo verwerkt worden dat de huid ze alsnog doorlaat.