Maak een einde aan statisch haar & kleding

Herfst – dus de verwarming gaat weer aan. Lekker, maar de droge lucht zorgt ook voor statisch geladen kleding en haar.

Droge lucht en vindt er wrijving plaats tussen twee verschillende materialen? Dan ontstaat statische elektriciteit. Die materialen kunnen stoffen zijn, maar ook meubels of je huid. Berucht zijn acryl, polyamide en wol. Hieronder vijf adviezen die de kans op schokken en punkhaar verminderen door de elektrische lading weg te nemen

In de kast

Statische kleding begint al in je kledingkast. Strijk met een metalen kledinghanger over je kleding om de elektrische lading weg te nemen. Je kunt dit eventueel ook met een ander metalen voorwerp doen. Een legendarische tegenstander van ijzeren hangers vind je overigens hier.

Aarden

Wanneer de kleding die je aanhebt statisch geladen is, kan het helpen om een geaard metaal aan te raken. Bijvoorbeeld een waterkraan. Let erop of het geaard metaal is, anders kun je een vervelende schok krijgen.

Ook Albert Einstein ontkwam niet aan statisch geladen haar

Wisseltruc

Schoenen met een rubberen zool kunnen de statische elektriciteit niet goed geleiden, waardoor die elektrische lading meer wordt opgebouwd. Je kunt dus beter schoenen met een leren zool dragen om minder statisch de dag door te komen.

Wassen

Ook de manier van wassen kan verschil maken. Voeg aan je was een klein scheutje azijn toe. Ook wasverzachter zorgt ervoor dat je kleding zich niet statisch laadt. Of voeg een klein beetje zilverfolie toe dat tot een balletje is gekneed, hiermee kun je je kleding ontladen. Meer wastips vind je hier en hier.

Drogen

Vaak is de wasdroger de reden dat kleding statisch geladen is. Aan de lucht drogen is dan ook een optie. Wil je ‘m toch gebruiken? Voeg dan een anti-statisch droogtrommeldoekje toe. Dat maakt je kleding niet alleen niet-statisch, zo’n doekje geeft ook een frisse geur. Wat ook helpt is om je kleding direct uit de trommel te halen zodra de droger klaar is.