Bij je toilet géén mat. En wel hierom…

Geloof ons, dan heb je echt liever koude voeten.

Zeker, een matje bij je toilet is zacht en warm aan je voeten. Maar of dat ook een goed idee is? Zo’n mat kan namelijk erg smerig worden – een feest voor bacteriën.

Elke keer als je een wc doortrekt, stijgt er een onzichtbare wolk van goor water met bacteriën uit de wc.  Vergis je niet: Bij het doorspoelen bevat een wc ongeveer een miljoen bacteriën. De onzichtbare wolk met bacteriën, urine en feces neemt de ruimte over en daalt daarna langzaam neer. Vooral in, op en bij het toilet. Dit effect is aangetoond door de Amerikaanse microbioloog Charles Gerba en wordt het ‘nies-effect’ genoemd.

En de mat krijgt meer over zich heen: druppels urine van een slordige richter en ook aan je schoenen kleven talloze bacteriën.

Hygiëne

Op gladde oppervlaktes zoals tegels of de wc-bril is die neergeslagen wolk gemakkelijk weg te poetsen met een doekje en schoonmaakmiddel. Maar voor wc-matjes geldt dat natuurlijk niet. Op plekken waar hygiëne van levensbelang is, zoals ziekenhuizen, zul je dan ook nooit een toiletmat aantreffen.

Schoonmaken

Kleine moeite, groot plezier: Je voorkomt al een deel van de bacterienevel als je de wc doortrekt met de bril naar beneden.

Toch een mat? Hou ‘m dan zo schoon mogelijk. Was de mat minimaal één keer per week op zestig graden, zodat bacteriën daadwerkelijk aangepakt worden. Stop de mat niet in de droger: de anti-sliplaag lost hierdoor in no-time op.

Ook dit is een handige & verstandige tip. Meer wc adviezen vind je hier.

Geen paniek

Een toiletmat heeft weliswaar een rijke biodiversiteit, maar de kans dat die in contact komt met je mond is heel gering. Hopen we, tenminste. Riskanter zijn objecten die je met je handen aanraakt. De deurklink van de wc bijvoorbeeld. Of je toetsenbord. Of je telefoon.