Het geluid van je favoriete films? Dat komt hiervandaan

Meekijken met de man die aan bijna alles heeft meegewerkt. Van E.T. tot Interstellar.

De magie van film komt tegenwoordig gelukkig niet alleen maar uit een computer. Er zijn nog steeds ouderwetse ambachtslui die zorgen voor de geluidseffecten in al je favoriete films. Er zijn zelfs meer astronauten in de wereld dan foley artists. Eén van de grootheden op dit gebied is John Roesch van Skywalker Sound.

WIRED kreeg een rondleiding van Roesch in de op maat gemaakte soundstage van Skywalker Sound. Roesch onthult enkele van de vreemdste audio-rekwisieten die werden gebruikt in films als Who Framed Roger Rabbit, Back to the Future en Braveheart.

Lees ook: Films waar we in 2024 naar uitkijken

Roesch’s carrière omvat bijna 50 jaar aan films en hij werkte aan zo ongeveer alles. Van E.T., Who Framed Roger Rabbit en Raiders of the Lost Ark tot Interstellar, Dunkirk en Black Panther. Bij Skywalker Sound hadden ze al drie foley-ruimtes, maar sinds kort hebben ze er een enorme vierde hal bij gebouwd. Eén die compleet vanaf nul is opgebouwd om akoestisch perfect te zijn. Check hierboven een tour van John door de nieuwe hal, waar hij je meteen ook de oorsprong van een paar bekende geluidseffecten laat zien. En hieronder meer concrete voorbeelden waar Roesch Raiders of the Lost Ark letterlijk onder handen neemt.