Harrison Ford’s originele ‘Star Wars’ script onder de hamer in Londen

Een onbekend deel van Star Wars-geschiedenis komt aan het licht.

Een script van de eerste Star Wars-film is opgedoken in Londen en wordt te koop aangeboden bij veilinghuis Excalibur Auctions in Groot-Brittannië.

Harrison Ford, die de rol speelde van Han Solo in de originele Star Wars, liet volgens het veilinghuis in 1976 per ongeluk een script uit de film achter in zijn Londense flat.

Het echtpaar dat het script veilt, was huiseigenaar van het appartement waar Ford verbleef. Volgens een persbericht van het veilinghuis vonden ze conceptscript toen hij verhuisde. Destijds woonden de huiseigenaren op de onderste verdieping in de wijk Notting Hill in Londen.

Ford huurde de bovenste twee verdiepingen van de flat tijdens de opnames van wat Star Wars: Episode IV – A New Hope zou worden, zodat hij gemakkelijk naar Elstree Studios in Hertfordshire kon reizen. Op de titelpagina staat trouwens zelfs nog de oorspronkelijke titel: The Adventures of Luke Star Killer as taken from the Journal of the Whills by George Lucas (Saga I) Star Wars.

Onweerstaanbaar natuurlijk voor Star Wars- én filmfans. Het nooit eerder vertoonde stukje Jedi-geschiedenis werd gebruikt door de Hollywood-acteur, die voor het eerst de iconische Han Solo vertolkte.

Lees ook:  Roger Moore's Omega en persoonlijke memorabilia onder de hamer

De veiling bevat meer memorabilia, zoals een callsheet voor de scène van de Death Star-gang naar de bekende afvalschacht, met Mark Hamill en Carrie Fisher. Op de achterkant lijkt ook een verwijzing te staan naar een ontmoeting met Star Wars-producent Robert Watts in Browns Hotel, Dover Street. Met wie Ford later zou werken aan Indiana Jones.

Daarnaast zijn er ook nog meer papieren stukken filmgeschiedenis te vinden, zoals opnameschema’s en aantekeningen over feestjes en telefoonnummers. Die worden geschat tussen de €930 en €1.400. Een brief van Ford’s agent wordt geschat op een schappelijke €70 tot €90. Maar het gereviseerde script ligt een stuk hoger, dat moet tussen de €9.300 en €1.400 opleveren.

De veiling vindt plaats op 17 februari bij Excalibur Auctions. Meer info vind je hier.

Beeld: Excalibur Auctions, Getty Images