In gesprek met House of the Dragon’s Matt Smith

We kennen de 41-jarige Matt Smith van onder meer Doctor Who en The Crown, maar nu speelt hij naar eigen zeggen een ‘fucking bastard‘. ModMod sprak met ‘m over de Game of Thrones-prequel, House of the Dragon.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

De Game of Thrones prequel-serie House of the Dragon speelt zich zo’n 200 jaar voor de gebeurtenissen van Game of Thrones af. Het volgt de opkomst en ondergang van House Targaryen en de gebeurtenissen die de politiek van Westeros voor de komende generaties zullen bepalen.

In de serie speelt Matt Smith (The Crown) Prince Daemon Targaryen. De nieuwe serie doet het teleurstellende laatste GoT-seizoen ietwat vergeten. Met het tweede seizoen in volle gang, kijken we terug naar ons gesprek met Smith dat we deden voor het eerste seizoen.

Wie is Daemon?
Ai, waar te beginnen? Hij is een zeer complexe man! Daemon is de broer van King Viserys (Paddy Considine) en hij maakt deel uit van de Targaryen-familie. Wat hij voor mij vooral is, is een eigenzinnige prins. En hij is een drakenrijder.”

Hoe is zijn relatie met zijn broer Viserys, de koning?
“Erg ingewikkeld. Ten eerste voelde ik me echt gezegend dat het Paddy was die Viserys speelt, omdat hij zo’n fantastische acteur is en een goed mens. Het maakte die relatie en dat proces voor mij echt interessant, maar ook oprecht de moeite waard. Er is veel aan de hand tussen die twee: ze proberen allebei de goedkeuring van de ander te krijgen op een bepaalde manier. De familieband is zeer diep, maar ze zijn ook diep, diep losgekoppeld en ontbonden. Eigenlijk is het in de kern een prachtig verhaal over twee broers. Naast een natuurlijke onderwerping aan Viserys is er altijd een onderstroom van: Daemon probeert zijn broer iets te bewijzen of zijn broer te ergeren of zijn aandacht te krijgen. Het komt eigenlijk allemaal terug op Viserys.”

Wat kun je ons vertellen over je relatie met prinses Rhaenyra, zowel gespeeld door de jonge Milly Alcock en daarna Emma D’Arcy?
“Haha, nou die is minstens zo complex! Lastig om samen te vatten, want er is alsof er een miljoen dingen tegelijkertijd gebeuren met al deze personages. Tevens de reden waarom dit project zo interessant was voor me. Met Rhaenyra, ze is familie en ze is zijn nicht. Er is een soort luchtbel en spanning die bestaat in elke scène tussen hen.”

‘Daemon probeert zijn broer iets te bewijzen’

Waarom wilde je deel uitmaken van House of the Dragon?
“Het was de rol, die complexiteit en spanning tussen de karakters en ik wist dat Paddy ook meedeed. Ik heb hem altijd bewonderd. Toen las ik de pilot en ik vond het ook nog eens heel goed weglezen. Het was een pageturner en ik dacht dat de wereld in de eerste aflevering heel duidelijk aanvoelde. En voor wat betreft mijn karakter, er zijn gewoon zo veel grijze gebieden met hem. Je zou één kant kunnen opgaan of een totaal andere. Dat is interessant als acteur, omdat je een beetje de leiding hebt over dat verhaal, zoals zoveel als het script je toestaat, en het voelde gewoon als een heel uitdagende, interessante rol om te spelen.”

Is Daemon meer dan alleen een slechte jongen?
“Dat pure slechte wilde ik eigenlijk vermijden, omdat het op papier vrij gemakkelijk is om hem de beste vechter te maken en schurk. Een beetje een klootzak om zo te zeggen. Ik was geïnteresseerd in iets meer dan dat. Het klinkt als een cliché, maar er is een enorme emotionele kwetsbaarheid voor hem; er zit een soort kinderlijkheid in zijn acties. Hij denkt dat hij het juiste doet. Soms. Of hij is gewoon een echte fucking bastard. En dat is ook best leuk om te spelen.”

Hij wordt verondersteld een weergaloze krijger te zijn. Wat moest je doen om je voor te bereiden?
“Best veel. Er zijn veel vechtscènes, veel veldslagen en zwaardvechten en dat soort dingen. Er was dus een enorme fysieke uitdaging voor mij, want normaal niet echt mijn ding. Dus het was aan mij om dat fysieke goed onder de knie te krijgen en voor de rest hopen dat mijn stuntdouble goed is! Daemon heeft ook een speciaal zwaard. Het heet Dark Sister en ze hebben die speciaal gemaakt bij een wapensmid in Noorwegen… Het is prachtig.”

‘Soms is hij gewoon een echte fucking bastard, heerlijk’

Daemon is een drakenrijder. Wat betekende dat in de praktijk?
“Nou, ze bouwen een enorme zit, een beetje zoals de achtbaan-kuipjes waar je in zou stappen in themaparken in de jaren ’80 en ’90. Voeg daarbij wat hydrauliek en ze bonzen je rond met enorme windmachines ernaast, meters in de lucht. En als je mazzel hebt schieten ze ook regen naar je toe als ik op mijn draak Caraxes zit. Dat is ook best een interessante relatie, omdat zijn draak echt een spiegel van Daemon is. Hij is een soort echt knorrige, norse draak, maar als hij van je houdt, houdt hij echt van je.”

Wie is de belangrijkste tegenstander van Daemon?
“Mijn God, iedereen? Het hele koninkrijk? Hij is een totaal buitenbeentje. Het is nogal een vreemde met Daemon, omdat er geen soort overkoepelend doel voor hem is; hij wil geen koning zijn of iets anders. Ik kwam er vanuit het oogpunt van dat hij gewoon zoveel mogelijk chaos wil veroorzaken, waar dan ook.”

Moest je Valyriaans leren spreken?
“Ik kan niet zeggen dat ik mezelf heb ondergedompeld in de kennis van Targaryen, maar ik heb veel van de taal onder de knie gekregen omdat hij, Rhaenyra en Viserys de enige mensen zijn die het echt spreken in de serie. Het is leuk om in een ander dialect te acteren. Eigenlijk heb ik daardoor veel over Daemon geleerd, omdat je zegt: Ah, dit is hoe hij is. Het brengt een andere versie van zijn persoonlijkheid aan de oppervlakte.”

House of the Dragon is nute zien op HBO Max

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg