1-op-1 met The Bear’s Ebon Moss-Bachrach

We zoomden met ‘cousin Richie’ over seizoen 3 van The Bear, zijn Michelin-ongeduld en New York versus Los Angeles.

Schijnbaar uit het niets verscheen The Bear in 2022. Het komedie-drama bracht het publiek in vervoering en binnen no-time werd het een onwaarschijnlijke hit. Seizoen drie is nu te zien op Disney+, waarin ze dichter bij het doel komen van chef Carmen ‘Carmy’ Berzatto (Jeremy Allen White) om hun vernieuwde restaurant te eren met een eerste Michelinster. Met de hulp van een ambitieuze souschef, een sarcastische maar hardnekkige manager, en natuurlijk een uiteenlopende mix van ongeregelde vrienden en familie.

Hoewel het een hilarische, snelle en neurotische serie is over de chaos en intensiteit van het werken in een slopend restaurant, is het in veel opzichten ook een serie over verdriet, verslaving en doorzettingsvermogen.

Centraal hierin staat Carmy’s neef Richard ‘Richie’ Jerimovich, gespeeld door Ebon Moss-Bachrach. De 47-jarige Moss-Bachrach is één van die typische New Yorkse acteurs die je ‘ergens van kent’. Hij zat in de millenial-hit Girls, de verrassend goede Star Wars-serie Andor en is volgend jaar te zien als Ben Grimm alias ‘The Thing’ in een nieuwe interpretatie van Marvels The Fantastic Four.

Gezin

“Je hebt niet veel opties in Hollywood. Je wordt ofwel heel snel rijk en beroemd of je moet je een weg banen door dit wereldje. Mijn doel was om nooit rijk en beroemd te worden. Mijn doel was om mezelf en mijn gezin te onderhouden door te doen wat ik graag doe. Al was het regionaal theater. En dat is me gelukt.”

The Bear

“Elke keer als ik over The Bear sprak voordat ‘ie uitkwam, klonk het zo ingetogen. ‘Oh, het gaat over een jonge chefkok die terugkeert naar Chicago om te proberen het restaurant van zijn familie over te nemen. Hij probeert de broodjes beter te maken.’ Mensen keken me dan aan met een blanco gezicht. Is dit het? Ik wist dat het wild en chaotisch zou worden, maar wel mond-tot-mondreclame nodig had. Dat het zo snel ging had ik nooit verwacht.”

Faam

“Ook al ambieer ik geen faam, ik ben ook een acteur met een ego en gevoelig en behoeftig. Dus de lovende ontvangst voor de serie is behoorlijk verbazingwekkend en gewoonweg geweldig. Ik hou echt van deze serie en vond elk onderdeel van het maken ervan geweldig op zo’n pure, simpele manier.”

NYC vs. LA

“Ik ben nooit naar Los Angeles verhuisd, ik ben altijd in New York gebleven. Ik woon in een stad die zichzelf elke minuut opnieuw uitvindt. Al rouw ik om alles wat verdwijnt. Ik hou van oude dingen. Ik hou van oude neonreclames en restaurants die er al generaties lang zijn. Ik heb een hekel aan van die antiseptische ketens, verstoken van menselijkheid en volkomen zielloos. Ik begrijp dat dingen komen en gaan, maar ik denk wel dat dit idee van wat wij vooruitgang noemen, wat meer onderzoek kan gebruiken.”

Lees ook: Deze ster uit The Bear heeft zijn eigen delicatessen-lijn

Glenn Gould

“Ik speelde lange tijd vrij serieus piano en hield altijd al van tekenen, nog steeds. Maar acteren was anders. Het begon, heel cliché, met scènes uit toneelstukken van Tsjechov en Sam Shepard. Het was geen eenzame hobby, zoals tekenen. Acteren was ‘het’ voor mij toen ik mij realiseerde dat ik een scène, die al een miljoen keer door talloze mensen is gespeeld, in iets anders kon veranderen. Net zoals Glenn Gould 200 jaar na de dood van Bach nog iets wist bij te dragen aan zijn muziek met The Goldberg Variations.”

Richie

“Vanaf het begin voelde ik veel sympathie voor Richie. Toen ik jonger was, had ik het gevoel dat ik veel moest lijden voor mijn kunst, voor mijn vak, en dat voelde nooit goed. Naarmate ik ouder word, denk ik dat dat misschien wel helpt voor sommige dingen, maar ook gewoon om ontspannen en vrij te zijn. Richie is heel verloren en verdrietig. Hij vecht wanhopig om zijn plek te behouden in het enige huis dat hij echt heeft. De wanhoop motiveert zoveel van dat gedrag. Daarom was het zo mooi dat Richie aan het einde van seizoen twee in een staat van groei en frustratie zat. Waar eerdere seizoenen over vernietiging en reflectie gingen, vind ik dat het nieuwste seizoen over creatie gaat. Maar zelf ben ik geen groot fan van fine dining. Ik ben geen grote Michelin-fan. Urenlang een proeverijmenu van zeven gangen? Nee, daar word ik nerveus van.”

Lees ook: Hoe belangrijk is vriendschap voor jou