Je hoeft niet meer knap te zijn om aantrekkelijk gevonden te worden

Als acteur hoef je niet knap te zijn om aantrekkelijk gevonden te worden, zie Jeremy Allen White, Paul Mescal en Cillian Murphy.

Hoe ziet de ideale hoofdrolspeler eruit? Lang, knap en gespierd? Volgens fervente TikTokkers — en de casting directors van grote filmproductiehuizen — hoef je als (mannelijke) acteur niet langer knap te zijn om aantrekkelijk gevonden te worden. Deze nieuwe golf van mannelijke aantrekkelijkheid wordt niet zozeer gedefinieerd door perfect symmetrische gelaatstrekken of een gespierd lichaam, maar eerder door authenticiteit, charisma en ruwe charme.

Schoolvoorbeelden van deze ontwikkeling in de filmwereld zijn Paul Mescal (Aftersun, Normal People), Jeremy Allen White (The Iron Claw, The Bear) en Barry Keoghan (Saltburn, The Banshees of Inisherin). Wat de acteurs gemeen hebben, is dat ze afwijken van het stereotype van de perfecte leading man. Ze hebben een rauwe, ongepolijste aantrekkingskracht die hen onderscheidt van hun meer traditioneel knappe tegenhangers. De TikTok-gebruikers lopen ermee weg en gebruiken termen als “Ugly Hot” om de aantrekkingskracht te beschrijven.

Barry Keoghan, Paul Mescal en Kerry Condon tijdens de Oscar-awards in 2023.

Paul Mescal, bijvoorbeeld, brak door met zijn rol als Connell in de serie Normal People. Zijn karakter werd geprezen om zijn diepte, kwetsbaarheid en menselijkheid, niet per se om zijn uiterlijk. Maar deze eigenschappen maakte hem alleen maar aantrekkelijker. Mescal heeft niet het typische Hollywood-uiterlijk, maar zijn oprechtheid en talent hebben hem tot een seksymbool gemaakt voor de jongere generaties. Neem daarbij zijn laatste samenwerking met de Britse acteur Andrew Scott (Fleabag, Sherlock), die met zijn rol als Hot Priest in de Prime-serie Fleabag eigenaardig genoeg ook in het rijtje ‘niet-knap-wel-aantrekkelijk’ past, in de queerfilm All of Us Strangers en de stempel staat permanent gedrukt.

Nog typerender is Jeremy Allen White, die onlangs nog een Golden Globe voor zijn rol in Disney+-serie The Bear in ontvangst mocht nemen. De vrij doorsnee New Yorkse acteur weet menig seriekijker om zijn vinger te wikkelen, zodanig dat hij door Calvin Klein Underwear de hoofdrol speelde in de lentecampagne 2024. Zijn uitstraling is meer alledaags, maar het is precies deze alledaagse charme die zijn aantrekkingskracht vergroot. Barry Keoghan is nog zo’n voorbeeld, de Ierse acteur heeft een onconventioneel uiterlijk met een doorleefde uitstraling. Zijn aantrekkingskracht ligt niet zozeer in zijn uiterlijk, maar eerder in zijn vermogen om complexe personages tot leven te brengen.

Naast deze acteurs zijn er nog anderen, zoals Adam Driver, Rami Malek, Pete Davidson en Cillian Murphy, die allen de social media-stempel van “Ugly Hot” hebben ontvangen. In een wereld waarin sociale media steeds meer bepalend is voor onze perceptie van schoonheid en aantrekkelijkheid. De notie dat aantrekkelijkheid verder gaat dan alleen het uiterlijk opent de deur voor een bredere definitie van schoonheid, waarbij diversiteit en individualiteit worden gevierd. Nu de actrices nog!