Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Niet voor niets wordt serotonine het gelukshormoon genoemd.
Wanneer je serotonine levels laag zijn, kun je een lusteloos gevoel ervaren, angstig voelen, met een laag zelfbeeld kampen, onrustig slapen óf juist teveel slapen. Wanneer je voor een langere periode met deze klachten kampt, kan dat zich vormen tot een depressie.
Het is dus vrij essentieel dat het serotonine-niveau op peil blijft en gelukkig heb je daar zelf voor een deel invloed op. De onderstaande acties zijn niet lastig, maar kunnen wel een groot verschil maken.
1. Zorg voor voldoende probiotica
Bijna 95 procent van de serotonine wordt aangemaakt door zogenoemde EC cellen in de darmen. Om deze cellen te activeren, is het essentieel dat er voldoende bacteriën en microben in je darmen aanwezig zijn. Teveel bewerkte voeding, stress en medicatie kan voor een disbalans in deze bacteriën en microben zorgen. Je kunt de balans herstellen door voedingsproducten te nemen die verrijkt zijn met probiotica, zoals specifieke producten van Yakult, Actimel, Vifit en Biotic.
2. Zorg voor voldoende zonlicht
Er is een reden waarom mensen zich in de winter vaak somberder voelen: ze komen minder buiten en zijn daardoor minder in contact met zonlicht. Wanneer zonlicht in je ogen schijnt (niet direct, uiteraard) of op je huid schijnt, zorgt dit voor verhoogde levels serotonine. Zorg dus dat je minstens 45 minuten per dag buiten bent, ook wanneer het bewolkt is.
3. Kom in beweging
Dat sporten tientallen gezondheidsvoordelen kent, mag geen nieuws meer zijn. Eén van die voordelen is een serotonine toename wanneer je minstens twee keer per week je hartslag verhoogt door te sporten. Ook dopamine speelt een belangrijke rol als het op sporten aankomt.
4. Beheers je stressniveau
Wanneer je aan veel stress wordt blootgesteld, komt het ‘stresshormoon’ cortisol vrij. Cortisol werkt met serotonine samen om een vecht of vlucht-situatie te creëren. Wanneer je langdurig aan stress wordt blootgesteld, krijgt cortisol de overhand en ontstaat er een disbalans. Neem de juiste stappen om je stressniveau omlaag te krijgen én laat je regelmatig masseren. Een massage is namelijk een bewezen manier om je stressniveau omlaag te krijgen. Wandelen in de natuur heeft hetzelfde effect.
5. Verbeter je slaap
Net als sporten zorgt slaap voor tientallen gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen vans stress en daarmee het onderhouden van een helpende hormoonbalans. Onderschat de kracht van slaap niet.
6. Besteed tijd aan het herinneren van leuke momenten
Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig terugdenken aan leuke momenten, minder vatbaar zijn voor somberheid en depressie. Je hoeft geen onderzoeker te zijn om te erkennen dat dit werkt: de mooiste momenten met vrienden zijn vaak de momenten waarop je samen herinneringen ophaalt. Je kunt dit zelf ook actief doen door een paar keer per week een lijstje met mooie herinneringen te maken. Een dankbaarheidslijst heeft hetzelfde effect.