Bijna 70 jaar lang heeft Rolex ontdekkingsreizigers begeleid, zich steeds verder ontwikkelend met krachtige tool watches. Horloges die iconen werden en maatstaven in de duikwereld. Van de Submariner (gelanceerd in 1953) en de Sea-Dweller (1967) tot aan de Rolex Deepsea (2008).
Sinds het allereerste begin is waterdichtheid een fundamentele pijler van Rolex. Dit begon al in 1926 met de Oyster-kast.
Twee andere jaartallen die de moeite waard zijn om te vermelden zijn 1960 en 2012. Op 23 januari 1960 begeleidde de Deep Sea Special oceanograaf Jacques Piccard en de Amerikaanse Luitenant Don Walsh op hun duikrecord in de Marianentrog. Een experimenteel Rolex-horloge ontworpen om extreme druk te weerstaan, bevestigd aan de buitenkant van de bathyscaaf Triëst bereikte het een diepte van 10.916 meter.
Na de duik stuurde Jacques Piccard een telegram naar Rolex: “Blij om aan te kondigen dat uw horloge ook werkt op 11.000 meter net als aan de oppervlakte.”
Het was pas op 26 maart 2012 dat een andere ontdekkingsreiziger, filmmaker James Cameron (Titanic, Avatar), zou besluiten om alleen af te dalen in de Marianentrog. Hij behaalde een recordbrekende soloduik van bijna 11.000 meter naar de bodem van de Marianentrog. Om hem op zijn reis te helpen, stuurde Rolex een experimentele versie van de Sea-Dweller Deepsea mee die de diepten van deze reis aankon.
RLX Titanium
Voor de tiende verjaardag komt Rolex met iets nieuws. Hoewel ze af en toe versies in edelmetalen en met edelstenen uitbrengen, gebruiken bijna al hun modellen in-house gesmeed Oystersteel of goud. Daarom moet de lancering van de nieuwe Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge verzamelaars enthousiast maken. Dat lukt gemakkelijk, want wat deze nieuwste toevoeging onder meer zo speciaal maakt, is het materiaal. Dit is hun allereerste volledig titanium model.
Het gepatenteerde RLX Titanium, dat eerder alleen werd gebruikt als materiaal voor de achterzijde, is gebouwd van titanium klasse 5. Bijzonder vanwege zijn lichtheid en weerstand tegen corrosie. Het nieuwe horloge is 30 procent lichter dan het roestvrijstalen horloge uit 2012.
Diep, Dieper Diepst
Eén maar, je moet er wel de pols voor hebben. De Oyster Perpetual Deepsea Challenge heeft namelijk een kast van een aanzienlijke 50mm. Daarin verwerkt is een Ringlock-kastarchitectuur met stikstofgelegeerde stalen ring en helium-ontsnappingsventiel. Samen met de vastgeschroefde kroon met Triplock-bescherming is ‘ie waterbestendig tot 11.000 meter. Daarmee gaat het horloge tot wel 5.000 meter over het vroegere record heen van de Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep.
Het gepatenteerde Ringlock-systeem van Rolex is een belangrijke als het gaat om deze extreme diepten. Als een uitbreiding van het onderzoek gewijd aan de waterdichtheid van de Oyster, bestaat dit systeem uit een versterkte kast-architectuur bestaande uit een dik, licht gewelfd saffierglas, een met stikstof gelegeerd stalen compressiering en een achterdeksel dat tevens is gemaakt van RLX-titanium.
Door deze constructie kan de Deepsea Challenge 11.000 meter diepte aan. In samenwerking met Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), ontwikkelde Rolex een ultra-hogedruktank om de waterdichtheid van de Deepsea Challenge te testen. Elk horloge is getest, zoals vereist door de normen voor duikershorloges, met een extra veiligheidsmarge van 25 procent. Wat betekent dat het is onderworpen aan een druk die gelijk is aan die van water op een diepte van 13.750 meter.
De unidirectionele lunette heeft een zwarte Cerachrom-inzet, waar de schaalverdeling is voorzien van een dun laagje PVD-platina. En een hoog koepelvormig saffierglas om de zwarte kenmerkende wijzerplaat te bedekken. De zwarte wijzerplaat met witte Chromalight-markeringen is gemaakt voor ultieme zichtbaarheid in het donker en onder water. Rolex heeft ook het superbetrouwbare en duurzame kaliber 3230 automatisch uurwerk ingeruild dat in 2020 werd geïntroduceerd. De Deepsea Challenge in RLX Titanium kost €25.950.