Hoe schermen je slaap écht beïnvloeden

Je telefoon in bed gebruiken is killing voor je nachtrust, maar waarom precies? En is het alleen maar te wijten aan blauw licht?

Volgens het Amerikaanse Institute of Health brengen we als volwassenen wereldwijd gemiddeld elf uur per dag door voor een digitaal scherm. Dat getal is sinds de pandemie alleen maar toegenomen. Deze verschuiving, vergeleken met voorgaande decennia, heeft grote gevolgen gehad voor onze gezondheid, vooral onze slaap.

Eén van de meest genoemde redenen is dat het blauwe licht van onze telefoon ons vermogen om in slaap te vallen verstoort, maar onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat alleen het veranderen van de kleur van het licht, of het inschakelen van de ‘nachtmodus’, niet voldoende is om dit tegen te gaan.

Waarom? De kleurtemperatuur van het scherm is slechts één aspect van de manier waarop ons telefoonlicht onze hersenen stimuleert. Slaapwetenschap suggereert dat de sleutel tot een goede nachtrust veel complexer is.

Dus als het gebruik van de nachtmodus op onze telefoons niet de enige oplossing is, en we weten dat we waarschijnlijk zullen blijven scrollen voordat we naar bed gaan, is er dan een betere manier om onze telefoon ’s nachts te gebruiken, zonder onze slaap te verstoren? YouTube-kanaal Vox maakte de minidocu hieronder, doe er je voordeel mee!

Nog even wat achtergrond over dat blauwe licht. De zon is de krachtigste en belangrijkste bron van blauw licht. Onze slaap-waakcyclus wordt gedeeltelijk gereguleerd door het hormoon melatonine. Het niveau neemt op natuurlijke wijze toe nadat de zon ondergaat, wat aangeeft dat het tijd is om te slapen.

Met de komst van tech is het blauwe licht dat door onze favoriete gadgets wordt uitgezonden echter een belangrijke melatonine-verstoorder geworden. Blauw licht is natuurlijk niet het enige nadeel van de schermen waarmee we vrijwel constant omringd zijn. Schermen bieden ook een bron van instant entertainment dat gemakkelijk tot overstimulatie kan leiden, en de informatie (en desinformatie) die ze doorgeven kan ook een aanzienlijke bron van stress zijn en verwoestend voor de slaapkwaliteit.

Schermen kunnen ook een enorme bron van stress zijn, zowel psychologisch (denk aan doom-scrollen of toegeven aan de druk van sociale media) als fysiek (zoals vermoeide ogen en overmatig zitten). Toch maar weer eens die lowtech-wekker van vroeger naast je bed leggen in plaats van je smartphone.