The Crown seizoen 5 verschijnt sneller dan je zou denken

Alles over het nieuwe seizoen van de koninklijke serie.

The Crown is zo’n serie die bij iedereen goed ligt. Het leven van de Britse Koningin Elizabeth II wordt in de Netflix-serie geromantiseerd gedocumenteerd. Van haar bekroning tot koningin tot aan het opvoeden van haar kinderen; alle grootse gebeurtenissen in het leven van Elizabeth worden verhaalt.

Meerdere kwaliteits-casts nemen de rollen van de royals op zich, om zo het tijdsverloop van hun levens geloofwaardig te portretteren. Een bekroonde serie waarvan het plot sterk in elkaar zit, de acteurs formidabel acteren en de cinematografie een indruk achterlaat. Het vierde seizoen van The Crown verscheen in 2020, en nu net na de dood van Elizabeth verschijnt het vijfde seizoen van de populaire Netflix-serie. We delen alles wat we weten over seizoen 5.

Lees meer: Queen Elizabeth’s favoriete cocktail: de Gin-Dubonnet

Samenvatting: The Crown seizoen 1, 2, 3 en 4

In de eerste twee delen van The Crown staan de acteurs Claire Foy en Matt Smith aan het royale roer, in het tijdsbestek van 1947 tot aan 1964. We zien in het eerste seizoen hoe het huwelijk van Elizabeth II en Philip tot stand komt, hoe Elizabeth na de dood van haar vader George VI tot koningin wordt bekroond, hoe Prinses Margaret (Vanessa Kirby) en Peter Townsend (Ben Miles) een relatie aangaan en hoe Prime Minister Winston Churchill (John Lithgow) het land in toom probeert te houden.

In het tweede seizoen van The Crown worden de huwelijksproblemen van Elizabeth II en Philip uitvergroot, net als het nazi-verleden van de geabdiceerde Duke of Windsor (Alex Jennings)Ook komt het plot waarin The Queen versus First Lady Jackie Kennedy (Jodi Balfour) komt te staan – wie is de betere vrouwelijke landvertegenwoordiger? – aan bod. Verder trouwt Prinses Margaret met fotograaf Antony Armstrong-Jones (Matthew Goode) en wordt Prins Charles verplicht naar de Schotse kostschool Gordonstoun gestuurd.

Claire Foy als Elizabeth II en Matt Smith als Philip in The Crown seizoen 1 en 2.

In The Crown seizoen 3 is het de tijd van de Koude Oorlog, dus ging het in de serie om de grote spanningen tussen wereldmachten en de snelle ontwikkelingen binnen de ruimtevaart. De uitbundigheid van de jaren ’60 is voorbij en de kater van de jaren ’70 zorgt ervoor dat Elizabeth II en haar familieleden zich moeten aanpassen aan een nieuwe, vrijere en tumultueuze tijd. Elizabeth is allesbehalve gelukkig als het land wordt verdeeld door stakingen van mijnwerkers en faillissementen. “This country was still great when I came to the throne, zegt de koningin. All that’s happened on my watch is that the place has fallen apart.” In het derde seizoen werd een nieuwe cast geïntroduceerd, met ditmaal Olivia Colman als Elizabeth, Tobias Menzies als Prins Philip, Helena Bonham Carter als Prinses Margaret en Josh O’Connor als Prins Charles.

Olivia Colman als Elizabeth II in The Crown seizoen 3 en 4.

De recentste verschijning van The Crown, seizoen 4, beslaat de introductie van Prinses Diana (Emma Corrin) en de periode van Prime Minister Margaret Thatcher (Gillian Anderson). De ingezette koers van de eerste vrouwelijke Britse premier lijkt vooral verdeeldheid te zaaien en ondertussen lopen de spanningen tussen haar en de koningin hoog op. Terwijl de romance tussen Prins Charles en Lady Diana een sprookje lijkt voor het volk, raakt de koninklijke familie óók meer verdeeld.

Het plot van The Crown seizoen 5

Seizoen 5 van The Crown beslaat de gebeurtenissen in het Britse koningshuis in de jaren ’90. In het vijfde seizoen worden we geïntroduceerd aan een nieuwe actrice die de rol van Elizabeth op zich neemt: Imelda Staunton. Harry Potter-fans herkennen haar van haar rol als Dolores Umbridge vanaf de vijfde Harry Potter-reeks. Jonathan Pryce (bekend van The Two Popes) vertolkt de rol van Prins Philip. Verder speelt Dominic West de rol van Prins Charles, Elizabeth Debicki de rol van Prinses Diana, Lesley Manville de rol van Prinses Margaret en Jonny Lee Miller de rol van nieuwe Prime Minister John Major.

Prinses Diana (gespeeld door Elizabeth Debicki) in het vijfde seizoen van The Crown.

Alhoewel serie-bedenker Peter Morgan geheimzinnig doet over de exacte gebeurtenissen die worden verfilmd voor het vijfde seizoen, zijn er een aantal aanknopingspunten. Zo is de Israelische acteur Salim Daw gecast als Mohamed Al-Fayed, de toenmalige directeur van Brits warenhuis Harrods. De zoon van Al-Fayed, Dodi Fayed, wordt gespeeld door Khalid Abdalla. Hij overleed in dezelfde auto als Prinses Diana tijdens de tragische crash in 1997. Hieruit kan worden opgemaakt dat de romantische link tussen Diana en Dodi wordt behandeld. Ook Humayun Saeed voegt zich bij de cast, als de Brits-Pakistaanse hartchirurg Hasnat Khan, met wie Diana een geheime relatie van twee jaar had. Verder zien we een glimp van de jonge Prins William en Prins Harry.

Trailer van The Crown seizoen 5

The Crown seizoen 5 verchijnt 9 november nieuw op Netflix.

Lees meer: 6 films over de Britse Queen Elizabeth II en de royal family