Spielberg’s Masters of the Air knalt van scherm met budget van $250 miljoen

Met een budget van tussen de $25 en $30 miljoen per aflevering is het één van de duurste series ooit.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Lees een oorlogsboek en deze zin komt ongetwijfeld langs: ‘niet schieten totdat je het wit van hun ogen ziet’. Dat eerste contact met de vijand zie je ook in de nieuwste trailer van Apple TV+’ Masters of the Air. Al gaat deze voorbij met een snelheid van ongeveer 500 knopen (ruim 900 km/u).

Apple TV+ is goed bezig. Eerder schreven we al over Gary Oldman in de spionageserie Slow Horses en in februari start de interessante modeserie The New Look over Christian Dior. Maar eerst krijgen we eind januari Masters of the Air. De limited serie van negen afleveringen speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en richt zich op een team van luchtmacht-piloten die strijden tegen Nazi-Duitsland.

We volgen de mannen van de 100th Bomb Group (de ‘Bloody Hundredth’) terwijl ze gevaarlijke bombardementen uitvoeren en worstelen met de ijskoude omstandigheden, het gebrek aan zuurstof en de pure angst voor gevechten op 7.000 meter hoogte. Waar je op beeld niet alleen spectaculaire gevechten ziet, maar ook de psychologische en emotionele prijs die deze jonge mannen hebben betaald. Sommigen werden neergeschoten en gevangengenomen, sommigen raakten gewond of gedood. En sommigen hadden het geluk om thuis te komen.

De Elvis-stem is een blijvertje

De serie werd voornamelijk opgenomen op locaties variërend van de landelijke velden en dorpen in Zuidoost-Engeland, waar hun basis stond, maar waar ook een deel werd omgevormd tot een Duits krijgsgevangenenkamp.

Interessant is dat de B-17 bommenwerper aan het begin van de oorlog het snelste vliegtuig was in Amerika’s arsenaal. Tegen het einde passeerden Duitse jagers ‘m alsof hij stilstond.

Productiebedrijf Playtone van co-producent Tom Hanks heeft gekozen voor een hybride benadering van de actie. Met minutieus gedetailleerde B-17- en P-51-cockpits en bemanningsruimtes, naast ultramoderne CGI in Volume-stijl. De realtime digitale achtergrond die je onder meer kent van Disney’s The Mandalorian.

Elvis-ster en de Oscar-genomineerde Austin Butler kruipt in de huid van gevechtspiloot majoor Gale Cleven, terwijl mede-Oscar-genomineerde Barry Keoghan (The Banshees of Inisherin) sidekick Lt. Curtis Biddick speelt.

Zoals je kunt zien hieronder brengt de trailer zowel glorie als verwoesting met grootse gevechtsscènes en bombardementen. We horen dat Austin Butler zijn Elvis-stem nog steeds niet kwijt is terwijl hij de Bloody Hundredth (ofwel de 100th Bomb Group) leidt.

Uniek in de geschiedenis van oorlogsvoering

Steven Spielberg en Tom Hanks produceerden het project, dat je toch eigenlijk mag beschouwen als de langverwachte opvolger van hun andere twee W.O. II-series: De HBO-hits Band Of Brothers en The Pacific.

Ditmaal zien we ‘m op Apple TV+, wat overigens een bewerking is van het non-fictieboek Masters Of The Air: America’s Bomber Boys Who Fought the War Against Nazi Germany uit 2007 van Donald L. Miller.

Producer Gary Goetzman: “Masters of the Air is een eerbetoon aan de dappere mannen die door hun moed en broederschap Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog hielpen verslaan. Tom en Steven (Hanks en Spielberg red.) hebben altijd al op filmische wijze willen visualiseren wat onze auteur Don Miller een ‘unieke gebeurtenis in de geschiedenis van oorlogvoering’ heeft genoemd.”

Masters of the Air is vanaf 26 januari 2024 te zien op Apple TV+. Wat start met de eerste twee afleveringen, waarna elke week een nieuwe aflevering volgt, tot de seizoensfinale op 15 maart.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg