Na tien weken minimaal tweemaal daags gebruikt te zijn, is de doorsnee tandenborstel op. Zie ook hier. Dat ‘ie de geest heeft gegeven zie je uiteraard aan de borstelhaartjes die alle kanten omgebogen zijn. Tijd voor een nieuwe.
Ook als je een tijd ziek bent geweest is het wisselen van tandenborstel ook aan te raden. Er kunnen zich ziektekiemen tussen de haren nestelen. Eenmaal hersteld is het dus zeker de moeite te kiezen voor een vers exemplaar. Dat geldt ook voor de opzetborstel voor je elektrische tandenborstel.
Milieu aspect
Stuit dat weggooien je met het oog op de alsmaar groeiende afvalhoop je tegen de borst? Er zijn volop tandenborstels die gemaakt van gerecycled materiaal of van biologische afbreekbaar materiaal, zoals bamboe hierboven op het openingsbeeld. Oude elektrische tandenborstels kun je inleveren bij de milieustraat in je gemeente. En vaak bij een winkel als je een nieuwe gaat kopen.
Klussen!
Daarnaast kun je oude tandenborstels ook zelf hergebruiken. Niet voor je tanden, maar voor andere schoonmaakklusjes. Eerst een ronde in de vaatwasser is dan wel aan te raden.
Badkamer & keuken
Een oude borstel is bij uitstek geschikt om moeilijke hoekjes in de badkamer te reinigen. Zoals de ruimte bij de voet van en net achter de kraan. Ook prima om de richeltjes rond de afvoerputjes eens goed schoon te maken.
Je kunt er natuurlijk ook hoekjes in de koelkast mee schoonmaken. En schimmel en stof uit tegelvoegen schrobben.
Kantoor
Je afgeragde tandenbostel is ook bij uitstek geschikt om een toetsenbord schoon te krijgen door de kruimels en het stof tussen de toetsen voorzichtig weg te borstelen.
Schoenen
Modder en erger (hondenpoep) kun je met een borstel goed onder je schoenen verwijderen. Maar het blijft een rotklus, zeker bij profielzolen. Ook kun je witte sneakers met een oude tandenbostel en wat Jif weer euh… spin & span krijgen. Meer adviezen om ze ze weer als nieuw te krijgen vind je hier.