Nike en Adidas domineren al jaren de markt van de sportsponsoring. Op het EK Voetbal in Duitsland spelen negen landenteams in een tenue van Nike, met Adidas (zes teams) als goeie tweede.
Puma doet het ook niet slecht met vier teams, waarmee er dus tien landen in een Duits merk spelen tegenover negen landen in een Amerikaans sportmerk. Blijven er vijf landen over die niet in Nike of Adidas spelen. Oekraïne en Roemenië spelen in Joma (Spaans); Albanië en Georgië in Macron (het Italiaanse sportmerk, niet de Franse president); Denemarken speelt in Hummel (Deens).
De uniformiteit van de tenues is een doorn in het oog van de supporter die ervan houdt om een clash tussen voetbalstijlen te zien. En dan niet alleen de voetbalstijl in tactische en technische zin, maar óók in esthetische zin.
Daarom zou de UEFA een regel in moeten voeren die ze wat mij betreft ook bij het Songfestival zouden moeten invoeren. Daar mogen deelnemers alleen nog maar in de eigen taal zingen, waardoor al die Engelse eenheidsworst in een keer verdwenen is. En op het EK Voetbal mogen teams alleen nog maar tenues dragen die ontworpen en geproduceerd worden in het eigen land.
Een voetbalshirt uit de jaren negentig als nieuwe trend.
Het Franse team heeft weliswaar het mooiste tenue van het huidige EK, maar dat is omdat het concept een rip off is van de oude Le Coq Sportif-outfits (denk ook aan het geweldige tenue van Standard Luik beginjaren tachtig). Het Franse team moet onmiddellijk (liefst nog voor het einde van de eerste ronde) Nike inruilen voor Le Coq Sportif.
Voor Nederland is het ook simpel. Wij hebben te lande een aantal prima sportmerken. Quick en Rucanor (afkorting van Rubber Canvas Organisatie) zijn de traditionele sportmerken waar Oranje voor kan kiezen. Vooral de twee blokstrepen van Quick smaken naar meer. Maar eventueel kan ook het merk Daily Paper instappen. Dat merk ontwierp tenslotte al prachtige tenues voor Ajax.
In Italië hebben ze natuurlijk helemaal keus genoeg. Er is het merk Macron, dat op Euro 2024 al twee landenteams kleedt; Kappa is ook een merk dat zeer actief is in het voetbal. Maar waarom grijpen de Azurri niet terug op retro-legendes als Fila of Ellesse?
Een roze voetbalshirt? Is het laatste taboe doorbroken?
Het Engelse team kan voor Umbro kiezen, zoals ze al zo vaak hebben gedaan. Maar beter opteren ze voor Admiral. De Admiral-tenues waarin het Engelse team in 1982 speelde op het Wereldkampioenschap in Spanje is misschien wel het allermooiste WK-tenue ooit. Voor aanvang van dat WK speelde Engeland op Wembley een oefenwedstrijd tegen het Nederlands Elftal dat zich niet had weten te kwalificeren.
De Duitsers (Adidas) en de Denen (Hummel) zijn eigenlijk de enige landen die het op huidige EK al helemaal goed doen, al komt daar over drie jaar voor een einde aan, want dan stapt die Mannschaft over op Nike. Lekker dan, kunnen we potdorie weer helemaal opnieuw beginnen.