Hoe voorkom je een jeukende baard?

Gekmakend! Maar wat de oorzaak ook is, met wat beleid maak je korte metten met de jeuk.

Het is zeker niet ongewoon dat je als baarddrager soms horendol van de jeuk wordt. Drie redenen voor de gekmakende jeuk. En – zo zijn we bij ModMod – de oplossing!

Reden #1 – De gewenningsfase

Je baard laten groeien gaat vaak gepaard met jeuk. Zeker als je dit voor het eerst doet. De huid onder al dat baardhaar moet gewoonweg nog wennen aan de nieuwe situatie. Precies – net als jij. Dus even doorzetten.

Reden #2 – Verkeerde producten

Het gebruik van shampoo en stylingproducten kunnen ervoor zorgen dat de huid onder je baard uitdroogt en schilfert. Dit kan de frustrerende baardjeuk veroorzaken. Gebruik je bijvoorbeeld een gewone shampoo, handzeep of douchegel om je baard van vuil te ontdoen, dan kun je zo de natuurlijke beschermlaag van je gezichtshuid wassen. Haarshampoo is heel ontvettend en bedoeld voor je hoofdhuid die veel meer talgklieren heeft.

Onvoldoende reiniging kan er dan weer toe leiden dat er meer bacteriën in de baard aanwezig zijn, waardoor mogelijk huidontstekingen ontstaan. Als je over het algemeen een gevoelige huid hebt, kan regelmatig scheren al huidirritatie veroorzaken.

Oorzaak #3 – Hou je handen thuis

Heerlijk om zelf door je eigen baard te kroelen. Of om ‘m bedachtzaam te aaien, terwijl je moeilijk kijkend uit een raam staart. Toch is het niet best voor je baard en je huid. Al deze manuele acties irriteren de huid en zorgen ervoor dat je ladingen bacteriën in je baard smeert.

De oplossing

Je houdt je baard zacht en handelbaar door ‘m met een milde baardshampoo te reinigen. Je baard en de huid eronder worden helemaal happy als je vervolgens nog een baardconditioner gebruikt. Zeker als je een kort baardje hebt waarbij de stoppels vaak scherp en hard zijn. Borstel je baard dagelijks om vuil en huidschilfers te verwijderen. Daarnaast is een regelmatige verzorging met een baardolie of baardbalsem essentieel om de haren zacht te laten worden.

Meer baardtips vind je overigens hier. Meer legendarische baarden hier.