Denim Doc – Hoe Japan een Amerikaanse uitvinding perfectioneerde

Weaving Shibusa is een documentaire over de kunst van Japans denim.

De aandacht en het vakmanschap wordt daar gezien als een kunstvorm. Indrukwekkend. Nu maken ze ook goede jeans in andere delen van de wereld, maar de hoeveelheid merken die daar is geconcentreerd is ongeëvenaard.

Regisseur Devin Leisher maakte hierover de documentaire Weaving Shibusa, een zeldzaam kijkje in de ietwat mysterieuze wereld van de Japanse denimindustrie.

De film is de eerste in zijn soort en laat de meesters van de Japanse denimindustrie, het verhaal in hun eigen woorden vertellen. De regisseur reisde van Tokio naar Nagano via Osaka om de belangrijkste spelers in denim te spreken, inclusief ambachtslieden en ontwerpers.

Leisher: “Wat Japans denim bijzonder maakt zijn niet alleen de materialen, machines en technieken, maar ook de mensen en ideeën achter het proces. Deze film onthult de intense passie en het inzicht achter Japans denim, maar stelt ook de vraag; wat is de toekomst van deze kledingstukken die zo diep geworteld zijn in het verleden?”

Lees ook: Wanneer is je jeans toe aan een wasbeurt?

Het was na de Tweede Wereldoorlog, toen de industrialisatie aanzienlijk groeide, dat denim zich aan Japan opdrong. Deze expansie was vooral te danken aan de Osaka 5, vijf merkexperts in denim. Ze wilden het materiaal produceren volgens een eeuwenoude methode die vooral wordt gebruikt bij het verven van katoen. Het materiaal wordt met de hand geverfd, in indigo, en krijgt zo de bekende intense marineblauwe kleur waar het bekend om staat. De aandacht voor details reikt tot aan de rand van de jeans. Het materiaal valt op door de gekleurde rand en vooral door de uniforme afwerking, waardoor het denim niet gaat rafelen en het een robuustere kwaliteit krijgt. Een methode die wereldwijd bekend staat als ‘selvedge’.

Deze trailer geeft een mooie indruk van de makers die de Amerikaanse uitvinding naar een hoger niveau hebben getild en nu begrijp je waarschijnlijk ook iets beter de hoge prijzen die ervoor worden gevraagd.

Hierboven zie je de trailer, de documentaire Weaving Shibusa is te huur bij Vimeo voor €9,31 of je koopt ‘m daar digitaal voor €13,98.