Internet hype: douchen zónder zeep. Slim of oerdom?

Weet zo’n rage geïnitieerd door influencers: douchen zonder dat daar zeep of shampoo aan te pas komen.

Douchen zonder shampoo en zeep. Steeds meer mensen blijken ervoor te kiezen aangestoken door enkele infuencers. Het gaat om de ‘no poo-challenge’. ‘No poo’ staat voor no shampoo, dus de uitdaging is om shampoo- én zeeploos te leven. Zij zijn van mening dat al dat wassen ons microbioom zou verstoren. Microbioom zijn alle miljarden bacteriën die op onze huid leven en die je vel beschermen en gezond houden.

Spanning

Maar de schoonheids- en gezondheidsadviezen die influencers geven zijn wel vaker faliekant mis, zie ook hier. Ook over het afzweren van zeep zijn dermatologen sceptisch.

Zeep is namelijk een uiterst nuttige uitvinding. Het vermindert de oppervlaktespanning tussen vuildeeltjes. Daardoor komen deze deeltjes los en spoelen ze weg. Stof, vuil en talg worden zo van je huid gescheiden en verdwijnen in het afvoerputje.

Bacillen

En er is meer. Schadelijke stoffen in de lucht komen ook op (en in) ons lichaam terecht zoals pollutie en fijnstof. Maar ook bij eenvoudige huishoudelijke acties zoals het braden en bakken kunnen verbrandingsstoffen vrijkomen die op je huid terecht komen. En denk eens aan alle bacillen waarmee je letterlijk in aanraking komt en die al dan niet ziekteverwekkend kunnen zijn… Om ze écht grondig van je huid te wassen is het gebruik van zeep noodzakelijk.

Met het oog op de griepepidemie die elk najaar, en vast dit jaar ook weer, op de loer ligt is een stukje zeep naast je kraan dus beslist aan te raden. Drie kekke zepen vind je hier, En wat je nog veel meer met zeep kan lees je hier.