Dit zijn de regels voor black tie

Is de dresscode Black Tie? Dan zijn dit de regels waar je op let bij je smoking.

dean martin sophia loren smoking

Tenzij je van beroep croupier bent, zul je in Nederland je smoking zelden uit de kast hoeven te trekken. Dat wil niet zeggen dat je er dus maar met de pet naar moet gooien. In een land waar de meeste mannen hun smoking huren, is dit juist een uitgelezen gelegenheid om je smaakvol te onderscheiden. Dus staat er op jouw uitnodiging als dresscode Black Tie, dan zijn dit de zaken waar je op moet letten.

1. Black tie staat voor bow tie, ofwel vlinderdas.

2. Een wit overhemd met textuur doet je smoking goed, een piqué (marcella- of vogeloog-patroon) overhemd doet wonderen. 

3. Officieel hoort er een blinde sluiting op een smokinghemd, maar zwarte dress studs mogen ook (en zien er cooler uit). Dress studs zijn overhemdknoopjes die je los aanbrengt, net als manchetknopen. 

4. De beste, zo niet enige smokingboord is een turndown collar, dus gewoon met een liggend boordje, zoals bij een regulier overhemd. De turn up collar of wing collar, die in het Nederlands vadermoordenaar wordt genoemd, hoort bij de white tie-dresscode.

5. Een voorgestrikte vlinderdas, daar doen we niet aan, zeker niet in het geval van een smoking. Kwestie van een paar keer oefenen en je hebt het onder de knie. Het is niet ingewikkelder dan het strikken van een schoenveter.

6. Over vlinderdassen gesproken: kies er eentje die in grootte is afgestemd op je revers: een smal pinkelhoutje past niet bij een brede revers, en omgekeerd.

7. De cummerbund, de band om je middel, werd ooit door Britse officieren in India (waar het kamarband heette) bedacht als koeler alternatief voor het waistcoast, zonder dat het zijn oorspronkelijke functie verloor: het uit het zicht onttrekken van de broekband. 

8. De cummerbund is zwart van kleur. In kringen van illusionisten tref je soms een vrolijk gekleurde variant. Dringend verzoek om het in die kringen te laten.

9. De plooien van je cummerbund zijn van boven open. Daar kun je je toegangskaartje voor het gala of de opera in bewaren.

10. Een smokingjasje heeft alleen zakken aan de binnenkant. Er is geen borstzak, dus er is ook geen pochet. 

11. Je jasje heeft één knoop. Het enige alternatief waarbij meerdere knopen toegestaan zijn: double-breasted.

12. Bij een doublebreasted smokingjasje draag je geen cummerbund of gilet. De dubbele voorzijde van het jasje biedt al voldoende extra stof om de broekband te camoufleren.

13. De revers is er om je silhouet te verscherpen en je schouders breder te laten lijken. Ben je van jezelf al breed, dan heb je minder brede revers nodig – een slanke shawl collar helpt je dan optisch af te slanken.

14. Je broek heeft een satijnen of zijden bies langs de naad, galon genaamd. Het is een referentie aan het militaire uniform. Het satijn van de galon vind je terug op de revers van het jasje en de paspelzak, de ingenaaide zak met het sjieke randje.

15. Het manchet steekt anderhalve centimeter onder je jasje uit (speling tot maximaal twee centimeter).

16. Kousen tot over je kuiten. Het materiaal: zijde of fijn geribbeld katoen.

17. Wil jij jouw zwarte smoking accentueren met een witte, zijden sjaal? Bel circus Renz en vraag of er een vacature is voor spreekstalmeester.

Ook als je horloge nog zo subtiel, je draagt hem niet onder je smoking. De gedachte daarachter: gezelligheid kent geen tijd. En zo is dat.

One thought on “Dit zijn de regels voor black tie

Comments are closed.