7 fitness-overtuigingen die je mag vergeten

De hoeveelheid informatie die op je afkomt kan soms overweldigend zijn én een hoop onzin bevatten. Deze 7 mythes zijn gekraakt.

Fitness mythes

Nieuw in de wereld van fitness? De hoeveelheid informatie die op je afkomt kan soms overweldigend zijn én een hoop onzin bevatten.

Gelukkig zoekt de wetenschap constant naar de waarheid in een wereld vol vaagheden en leugens. De onderstaande mythes komen nog altijd regelmatig voorbij, maar zijn aan alle kanten gekraakt. Wanneer je één van de onderstaande adviezen naar je hoofd geslingerd krijgt, ontwijk ‘m dan zo goed als je kunt en hou je focus op hetgeen dat wél op waarheid berust.

1. De ochtend is het beste moment om te trainen

De effectiviteit van een training is niet afhankelijk van het moment waarop je gaat trainen. Wat er wel toedoet is dat je lichaam en geest in een gunstige staat verkeren. Oftewel: voldoende uitgerust, voorzien van de juiste voedingsstoffen en niet strak staan van de stress. Alle drie zijn lange termijn waarden die niet op dagelijkse basis aandacht vergen. Wanneer de balans juist is, is het moment waarop je traint van niks anders afhankelijk dan je persoonlijke voorkeur.

2. Door cardio val je af

You can’t outrun a bad diet. Cardio kan helpen om meer calorieën te verbranden, maar wanneer je jouw dieet niet aanpast, zul je niet of nauwelijks afvallen. Meer over de zin en onzin van cardio tijdens het afvalproces, lees je hier.

3. Spier weegt meer dan vet

Spieren hebben een hogere dichtheid dan vet, maar een kilo spier of een kilo vet is nog altijd hetzelfde. Die twee roekeloos tegenover elkaar afzetten zegt helemaal niks over je fysieke staat of progressie.

Fitness mythes

4. Om kracht op te bouwen moet je naar de sportschool

Onzin! Je lichaam is een gewicht. Veel zware en functionele oefeningen kun je makkelijk thuis doen. Denk aan squats, lunges, push ups en pull ups. Wanneer de intensiteit hoog genoeg is, ga je gegarandeerd succes boeken. Ook met een setje weerstandselastieken kun je behoorlijk wat werk verrichten.

5. Veel zweten betekent dat je hard heb gesport

De hoeveelheid zweet dat je verliest tijdens een training zegt weinig over de intensiteit van de training. De een zweet al bij het aantrekken van z’n schoenen, terwijl de ander honderd kilo moet deadliften om een druppel zweet te verliezen. Als je veel zweet betekent dit vooral dat je zweetklieren goed werken.

Fitness mythes

6. Elke dag sporten is een must

Het omgekeerde is waar. Je spieren beschadigen tijdens een stevige workout en hebben rust nodig om te herstellen. Wanneer je niet voldoende rust neemt, krijgen je spieren geen kans om te herstellen en zul je op den duur minder efficiënt kunnen trainen.

7. In een maand kun je grote resultaten boeken

Met een extreem dieet kun je veel afvallen, maar dat is allesbehalve verstandig. Verder kun je een leven vol slechte gewoontes niet in een maand afbreken en enorme resultaten boeken. Gebruik de eerste maand vooral om gezonde, krachtige routines te bouwen die je rest van je leven bijblijven.