Hoe train je voor een obstacle run?

Het zal jullie vast niet zijn ontgaan dat de Obstacle Runs nog steeds populair zijn, maar hoe train je ervoor? Check dit stappenplan.

Sinds een paar jaar laten we ons steeds vaker door de modder glijden, trekken we over hoge muren en tijgeren we door zandbanken. De Obstacle Run is ludieker en populairder dan ooit. Hoe meer blauwe plekken hoe beter en hoe viezer, hoe lekkerder.

Van de Mud Masters, Strong Viking en Strongman Run tot aan de Urban Athlon en Breakout Run. Ze zijn er in alle soorten en maten.

De verschillen met een standaard renwedstrijd zijn uiteraard de obstakels die je moet overwinnen, de toegevoegde variatie en een stuk kracht gecombineerd met conditie. Wat vooral voorop staat is een hoop lol en het groepsgevoel. Elkaar kruipend over die finish helpen is waar het om draait.

Trainingsaanpak

Eén maar, hoe pak je dat aan? Hoe moet je trainen voor zo’n Obstacle Run en wat is belangrijk? Hier een aantal tips om zo fit mogelijk aan die start te verschijnen én nog over die finish te komen ook:

Belangrijk is de combinatie van kracht, conditie en explosie. Deel je week zo in dat alle elementen erin terugkomen.

  • Ga minimaal 2x per week rennen. De afstand is afhankelijk van het aantal kilometers dat je gaat rennen tijdens je Obstacle Run.
  • Train 2x per week met de focus op krachttraining. Het totale lichaam moet hierbij worden getraind. Onder- en bovenlichaam, aangezien er veel geklommen, getrokken en gepushed gaat worden.
  • Zorg voor een interval training, high intensity training, explosieve training of een Bootcamp. Dit zijn allemaal trainingen waarbij kracht en conditie samenkomen en waarbij de hartslag steeds een piek heeft, weer daalt en weer omhoog gaat.
  • Kijk of er bij je in de buurt (park, bos, strand, duinen, stad) manieren zijn om jezelf uit te dagen tijdens het rennen. Dus spring over bankjes, ren door de duinen naar boven en beneden, pak de trappen, maak push-ups tussendoor, enzovoorts. Hierbij krijg je gevoel voor de combinatie van kracht en conditie.
Oefeningen die je altijd terug kunt laten komen om sterk te worden zijn squat jumps, lunge jumps, push-ups, pull-ups, monkey bars, burpees, trappen op en af, tijgeren, touwklimmen en sprinten. Dan kom je al een heel eind!
  • Eet goed. Vergeet geen eetmomenten, eet ook gewoon koolhydraten met dit soort trainingen, want je hebt ze echt nodig!
    Zorg voor genoeg rust tussendoor. Het lichaam heeft flink wat te verduren, dus voorkom blessures en herstel om weer te kunnen knallen.

Er zijn vaak meerdere edities gedurende het jaar, dus alle tijd om te trainen en te kiezen wanneer jij er klaar voor bent. Er is meestal keuze uit een verschillend aantal kilometers, dus het is voor iedereen haalbaar. Trek een groep vrienden mee en gaan!