De 11 leukste restaurants in Utrecht

Culinair Utrecht zit de laatste jaren in de lift. Voor het eerst sinds tijden krijgt de Domstad weer erkenning van Michelin (met een sterren voor zowel restaurant Karel IV als Meave) en het ene na de andere toffe restaurant opent de deuren. We hebben de leukste restaurants in Utrecht voor je op een rijtje gezet met daarbij voor ieder wat wils.

Op zoek naar een lunchplek in Utrecht? Die vind je hier!

Héron

Bij Héron staat circulair koken hoog op de agenda. Het restaurant ontving in 2022 een Groene Ster van Michelin en eigenaren Joyce & Victor doen er alles aan om de gast een zo fijn mogelijke avond te laten beleven, dankzij het voortreffelijke eten (dat met een compleet duurzame gedachtegang is gecreëerd) en de goede gastvrijheid.

Héron Petit-Restaurant, Schalkwijkstraat 28, Utrecht (Centrum)

Bar Bet

Bar Bet is een van de nieuwste aanwinsten van de stad. Het restaurant aan ’t Wed heeft een focus op (natuur)wijn met kleine, creatieve gerechten.

Bar Bet, Wed 1, Utrecht (Centrum)

Don Kuonosuke

Don Kuonosuke is een Japanse gewaarwording in de buurt van het bruisende Ledig Erf — maar dan zonder sushi. Bij Don Kuonosuke eet je authentieke Dons, ofwel heerlijke bowls vol rijst en vlees- en groentetoppings. Je wordt gegarandeerd verrast.

Don Kuonosuke, Westerkade 27, Utrecht (Vaartsche Rijn)

Rosie

Sinds Rosie in 2023 door Joël Broekaert in het NRC als ‘regelrechte hit’ werd bestempeld, kun je bijna niet meer reserveren bij de restobar. Toch is het de moeite waard om een plekje te bemachtigen op de reserveringslijst; het is een van de leukste restaurants in Utrecht dat van simpele ingrediënten hoogstaande gerechtjes weet te maken en tegelijkertijd een heerlijke sfeer erop na houdt.

Restobar Rosie, Lucasbolwerk 21, Utrecht (Centrum)

Fico

Fico is hét begrip van fine dining in Utrecht. Al jaren zet Fico de toon voor creatief en fijnzinnig uiteten gaan in Utrecht en dat blijft ook zo – alhoewel daar nu onderhand meer restaurants bij zijn gekomen. Laat je verassen door het wisselende menu, dat voor zowel vleeseters, viseters en vega’s toegankelijk is.

Restaurant Fico, Veilinghavenkade 14, Utrecht (om de hoek van ’t station)

Amicus

Bij Amicus doen ze aan easy fine dining. Dat houdt in: een gemoedelijke sfeer, een beknopte kaart en kwaliteit boven alles. De hippe zaak aan de Burgemeester Reigerstraat heeft een oog voor design, zowel in het interieur als in het eten, en maakt het tot een ideale uitvalbasis voor dates en kleine gezelschappen.

Amicus, Burgemeester Reigerstraat 29, Utrecht (Wilheminapark)

LE:EN

LE:EN staat ook op ons lijstje van favoriete lunchplekken in Utrecht, maar je kunt hier ook heel goed terecht in de avond. Het is en stoere, omgebouwde loods net buiten het centrum waarin je de meest uiteenlopende Aziatische gerechtjes uitgeserveerd krijgt. Toegankelijk shared dining dus, met meer dan twintig verschillende vegan, vega-, vis- en vleesgerechten.

LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht (Rotsoord).

Anan

Liever iets meer low-key uiteten gaan in Utrecht? Dan ben je bij Anan aan het juiste adres: dit gezellige restaurant aan de Voorstraat is een look-a-like van een Vietnamees straatrestaurantje. Met plastic krukjes, tissue dispensers, hot sauce, stokjes en héél lekker Vietnamees eten, waaronder spring rolls, Banh Mi en noedelgerechten.

Restaurant Anan, Voorstraat 23, Utrecht (Centrum)

Restaurant Badhuis

Restaurant Badhuis in Tuinwijk bevindt zich in — je raadt het al — een oud badhuis in de stijl van de Amsterdamse School. Je kunt er terecht voor de lunch, de borrel en het diner en ploft neer in een van de toffe hoekjes van het restaurant of buiten op het terras. Verwacht fijne gerechten die zowel herkenbaar als verrassend zijn, maar bij ieder gezelschap goed in de smaak zullen vallen.

Restaurant Badhuis, Willem van Noortplein 19, Utrecht (Tuinwijk)

Pastoe Foodbar

In de oude Pastoe Fabriek op Rotsoord is sinds kort een foodbar te vinden (Pastoe is een meubelmaker die bekend staat om onder andere designstoelen). Het Instagramwaardige restaurant is dan ook uitgerust in hip interieur. Op de kaart vind je verschillende shared dining gerechtjes voor lunch, borrel en diner.

Pastoe Foodbar, Rotsoord 7a, Utrecht (Rotsoord)

Piero’s

Piero’s is en modern Italiaans restaurant waarbij de Italiaanse gastvrijheid hoog in het vaandel staat, waar veel aandacht voor cocktails en dranken is en waar het eten bovenal top smaakt. Piero’s is vernoemd naar gastheer Piero, een Italiaan uit de buurt van Lago di Maggiore (in het noorden van Italië), die er zijn taak van heeft gemaakt om het de gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken.

Piero’s Italian, Ledig Erf 10, Utrecht