Volgens een recent onderzoek van de Stanford University kan iedereen die na dit tijdstip naar bed gaat, psychische problemen krijgen.
Een nieuwe slaapstudie gepubliceerd in het tijdschrift Psychiatry Research wijst op mogelijke risico’s die gepaard gaan met late bedtijden. Volgens onderzoekers kan regelmatig naar bed gaan na deze tijd het risico op psychische aandoeningen zoals depressie en angst vergroten.
Dat magische ’tijdstip’? Mensen die normaal gesproken na 01.00 uur gaan slapen, moeten nu verder lezen. De onderzoekers analyseerden slaap- en gezondheidsgegevens van 73.888 deelnemers uit Groot-Brittannië (UK Biobank) om erachter te komen welke invloed hun bedtijd heeft op de gezondheid.
Vóór 01.00 uur
Uit de resultaten blijkt dat mensen die regelmatig na 01.00 uur naar bed gaan, een grotere kans hebben op geestelijke gezondheidsproblemen dan mensen die eerder naar bed gaan. Interessant genoeg is dit verband onafhankelijk van de vraag of mensen zichzelf classificeren als vroege vogels of nachtbrakers (chronotypes).
De onderzoekers verwachtten oorspronkelijk dat individuen die hun werkelijke slaaptijd afstemmen op hun ochtend-/avondvoorkeur de beste geestelijke gezondheid zouden hebben, maar dit was niet het geval.
“Integendeel, we ontdekten dat ’s avonds laat wakker zijn, ongeacht het gewenste slaapmoment, verband hield met een slechtere geestelijke gezondheid,” aldus Jamie Seitzer, hoogleraar psychologie en gedragswetenschappen aan de Stanford University. “We ontdekten dat afstemming op je chronotype hier niet cruciaal is, en dat laat opstaan niet goed is voor je geestelijke gezondheid. We waren erg verrast en hebben meer dan een jaar lang geprobeerd onze bevindingen te weerleggen, maar konden geen alternatieve verklaring vinden.”
Onder de deelnemers identificeerden zich 19.065 als ochtendtype, 6.844 als avondtype en 47.979 als ergens daar tussenin. Nachtbrakers die zich aansloten bij hun chronotype hadden 20% tot 40% meer kans op een diagnose van een psychische stoornis vergeleken met nachtbrakers met een vroeg of gemiddeld slaapschema. Degenen die met de zon opstaan, hebben doorgaans de beste geestelijke gezondheid.
Lees ook: Waarom val je 's avonds op de bank in slaap
Mind after Midnight
Onderzoekers denken dat de resultaten mogelijk verband houden met de ‘mind after midnight’-hypothese, die zegt dat wakker zijn na middernacht het risico op impulsief en schadelijk gedrag kan vergroten.
“Als ik een gokje moet wagen: ochtendmensen die laat op zijn, zijn zich er terdege van bewust dat hun hersenen niet helemaal goed werken, waardoor ze het nemen van slechte beslissingen misschien uitstellen,” zegt Zeitzer. “Ondertussen denkt de avondmens die laat op is: ‘Ik voel me geweldig. Dit is een geweldige beslissing die ik om drie uur in de ochtend neem’.”
Een kanttekening is er wel. De UK Biobank bestaat voornamelijk uit blanke mensen, mensen van middelbare leeftijd of ouderen. Dit zou het ‘generaliseren’ van de resultaten kunnen beperken, aangezien niet alle bevolkingsgroepen in het slaaponderzoek vertegenwoordigd zijn.
Een centraal aspect dat in het slaaponderzoek aan de orde komt, is het verband tussen late bedtijden en de vermindering van de allerbelangrijkste REM-slaap. REM-slaap is cruciaal voor de emotionele regulatie en cognitieve functies van een persoon. Een gebrek aan REM-slaap als gevolg van late bedtijden kan het risico op neuropsychiatrische stoornissen zoals depressie en angst vergroten.
De experts raden aan om zeven tot negen uur per nacht te slapen. Zeitzer raadt nachtbrakers aan om te proberen een eerdere routine aan te nemen en hun slaappatroon te veranderen, ook al is dit moeilijk en zal hun chronotype niet veranderen. “Biologisch gezien lijkt het heel erg op een elastiekje: je neemt een dag vrij en springt terug naar waar je lichaam wil zijn.”