De beste en verrassendste restaurants op Texel

Verrassend leuk: een weekendje Texel. Vanwege de Nederlandse natuur, natuurlijk, maar ook omdat je er heel goed kunt eten.

Toegegeven, een weekendje Texel klinkt niet als de meest sophisticated stedentrip. Het imago van ‘50-plussers elektrisch fietsend door een weiland’ klopt grotendeels. Laat dat je echter niet weerhouden om het meest noordelijke stukje Noord-Holland op te zoeken, want een bezoek aan Texel kan hartstikke leuk zijn. Vanwege de natuur, natuurlijk, maar ook omdat je er heel goed kunt eten.

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Met een totaaloppervlak van 162 km2 is het makkelijk om het eiland van top tot teen te ontdekken. De stranden, bossen, weilanden en natuurgebieden (De Slufter!) lenen zich perfect uit om de grote stad even te ontvluchten. De Texelse, frisse zeewind, goede dosis zon en wellicht verkoelende regenbui doen iedere Randstedeling goed. Na een dag ‘natuurhappen’ krijg je echter wel behoefte aan een échte hap.

Texel is zeven dorpen rijk, van de ‘hoofdstad’ Den Burg tot aan het minuscule dorp De Waal, en overal in Texel zijn goede restaurants te vinden. Het eiland is zelfs goed vertegenwoordigd in de Michelingids en de GaultMillau-gids. Dat komt omdat de Texelaars trots zijn op hun eiland en graag met verse ingrediënten van eigen land, wad of zee werken. Oh, en door het toerisme is er natuurlijk een groot aanbod horecagelegenheden die elkaar scherp houden.

Restaurant Texel

Of je nu opzoek bent naar een sterrenrestaurant of een goede strandtent voor de borrel, dit zijn onze favoriete plekken voor een ontbijt, lunch, borrel en diner op Texel.

De Eilandkeuken

Dit restaurant in Texel heeft al een aantal jaren een Bib Gourmand (wat betekent dat je er een erg goed drie-gangen keuzemenu eet onder de € 39,-) en er wordt gekookt met de mooiste ingrediënten van het eiland en het wad. Dat houdt in dat er veel vis en schelpdieren op het menu staan, maar dat er ook veel ruimte voor (schapen)vlees en kaas en verse groeten is. Een inventieve keuken waar de lat hoog ligt, en de ambitie voor een Michelinster aanwezig is. Qua uiterlijk is het ook een fijne verschijning. De meeste restaurants in Texel zijn nog ietwat van het klassieke restaurantinterieur, terwijl De Eilandkeuken modern (of zelfs hip) ingericht is. Het oog wil ook wat!

Restaurant De Eilandkeuken, Gravenstraat 7, Den Burg

Lokaal 16

Voor een ontbijt of lunch in Texel ben je bij Lokaal 16 aan het juiste adres. Een schattig zaakje waar zelfgemaakte taarten, de lekkerste broodjes, dikke salades en goedvullende soepen worden geserveerd. Ook leuk: de koffie die wordt geserveerd is speciaal voor Lokaal 16 gebrand. En mocht je op z’n schattigst willen uitpakken, dan kan je ervoor kiezen om een ‘high lunch’ te doen. Ideaal voor een gezellige lunch.

Lokaal 16Gravenstraat 16, Den Burg

Texels Brouwerij Proeflokaal

Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder een bezoek aan de populaire, hoogsteigen brouwerij van het eiland: Texels. Met de Skuumkoppe van Texels ben je al bekend, dit frisse witbier is door bijna heel Nederland verkrijgbaar. Maar wist je dat de brouwerij nog veel meer fantastische bieren brouwt? Je kan ervoor kiezen om een rondleiding door de brouwerij te nemen en het brouwproces met eigen ogen te zien, maar je kan ook plaatsnemen in het proeflokaal van de brouwerij en een proeverijtje bestellen. Zodoende maak je kennis met álle bieren die het merk te bieden heeft.

Texels bierbrouwerij, Schilderweg 214 b, Oudeschild

Paal 17

Maar weinig strandtenten in Texel blijven het hele jaar geopend. Het ongure weer maakt het logischerwijs niet bepaald gemoedelijk om op een strandterras plaats te nemen. Paal 17 is daarin gelukkig lekker tegendraads en blijft wél in de winter open. Zodoende kan je er het gehele jaar door, binnen (met haardvuur) of buiten (met of zonder zonwering), terecht. Op de eerste etage bevindt zich het wat chiquere restaurant, waar je een prachtig uitzicht hebt op het strand en de zee en je een goed vier-, vijf- of zes-gangenmenu kunt eten voor een redelijke prijs.

Paal 17, Ruyslaan 96, De Koog

Bij Jef

Een sterrenrestaurant op Texel? Jazeker, Bij Jef. Wil je het helemaal bont maken, dan kan je in het naastgelegen hotel Bij Jef overnachten. Wie binnenkomt bij de sympathieke Jef en Nadine Schuurs, wordt getroffen door een gevoel van rust en ruimte. Het design van het restaurant is dan ook speciaal ontworpen om zo goed te kunnen genieten van de creatieve gastronomie. Die staat immers centraal bij Bij Jef.

Restaurant Bij JefHerenstraat 34-36, Den Hoorn

Casa Molero Bar de Tapas

Oké, een tapasbar is waarschijnlijk niet het meest voor de hand liggende restaurant in Texel. Hier worden namelijk geen typisch Texelse gerechten uitgeserveerd. Tóch is Casa Molero een superspot. De mannelijke eigenaar van het restaurant is Spaans en weet daardoor de tapasgerechtjes op authentieke wijze te bereiden. Het is alsof je weer in die ene tapasbar in Barcelona/Sevilla/et cetera bent belandt en de Ibericoham, tortilla, manchego en olijven je weer om de oren vliegen. Wel handig: even reserveren voor een plekje. De zaak is niet groot (daardoor wel knus) en heeft maar een beperkt aantal tafeltjes.

Casa Molero Bar de TapasKantoorstraat 5, Den Burg