Watches & Wonders – Het nieuws van Frederique Constant, Hublot en TAG Heuer

Elke dag laat ModMod je deze week het horlogenieuws uit Genève zien. Vandaag Frederique Constant, Hublot en TAG Heuer.

April in Genève en dat betekent horloges. Véél horloges. Van 9 tot en met 15 april behoort de stad tot de 54 merken die hun nieuwste modellen presenteren tijdens Watches & Wonders. Dé beurs als het gaat om horloges voor journalisten, insiders en juweliers, waar de laatste drie dagen toegankelijk zijn voor het publiek.

Zowel grote als kleine onafhankelijke horlogemerken laten hun nieuwste kunststukken zien. Met alle Richemont-merken zoals Cartier, Jaeger-LeCoultre, Panerai en IWC en grote namen als Patek Philippe, TAG Heuer, Hublot en Rolex. Op de tweede dag nemen we Frederique Constant, TAG Heuer en Hublot onder de loep.

Frederique Constant

Het Zwitserse merk met Nederlandse roots (de oprichters Peter en Aletta Stas zijn Nederlands, net zoals de huidige CEO Niels Eggerding) presenteerde onder meer twee indrukwekkende klassieke dress watches. Minimalistisch, gecompliceerd en uitgerust met eigen uurwerken. De eerste is de Classic Moonphase Date Manufacture. Aan boord vind je het nieuwe Manufacture-kaliber FC716. Met nu 72 uur gangreserve in plaats van de 38 uur in de voorgangers.

De maanfase op ‘zes uur’ brengt twee complicaties samen. Niet alleen de maanfase, maar ook de datum. Nu gelanceerd in drie stalen uitvoeringen, in mei volgt de roségouden versie. De Classic Date Manufacture mist de maanfase, maar heeft wel de datum in een venster op ‘zes uur’. Hier tikt het eveneens nieuwe FC706 kaliber in een 40mm stalen kast. Die ’72 uur’ update geldt ook voor de FC706, waar de gangreserve vroeger stopte bij 38 uur.

Hublot

Het nieuwste Big Bang Unico-model van Hublot is gehuld in een gloednieuw oranje keramiek, in eigen huis ontwikkeld. Hét voorbeeld dat Hublot nog altijd innovatief en flamboyant is, zoals het hoort bij het merk. De nieuwe Big Bang Unico Orange Ceramic laat zien waarom de Big Bang al bijna 20 jaar een moderne klassieker is. Met daarbij een chronograafcomplicatie en datum op ‘drie uur’.

Welke ook tot de verbeelding spreekt is de saffierglazen Big Bang MP-11 Water Blue Sapphire. De MP-11, met zijn sculpturale uurwerk met zeven veertonnen en daardoor een verbazingwekkende gangreserve van twee (!) weken, maakt zijn debuut in een gloednieuwe saffierkleur. Waterblauw is de kleur van Hublot’s favoriete nieuwe materiaal (saffier), buiten keramiek, goud en koolstofvezel. En die gangreserve van wel twee weken? Die wordt opgebouwd in de cilinders die je onderaan de geskeletteerde wijzerplaat ziet.

TAG Heuer

De Carrera van TAG Heuer is een legende in de horlogewereld. De racechronograaf vierde vorig jaar zijn 60-jarig jubileum en sindsdien is het horloge breed uitgemeten in de TAG Heuer-collectie. De nieuwste is deze Carrera Chronograph met panda-dial. Eenvoudige aanpassingen in het ontwerp maken het horloge voor iedereen, zowel die-hard fans als nieuwkomers, gemakkelijk herkenbaar als een Carrera. Lees: een gebogen wijzerplaatring waarin de tachymeter is ondergebracht, evenals de integratie van het automatische TAG Heuer kaliber 02. Met een zilvergeborstelde wijzerplaat met zonnestraaleffect, dat wordt aangevuld met twee zwarte ‘Azuré’ subvensters en de hierboven genoemde gebogen wijzerplaatring.

Een hoogtepunt is deze nieuwe Monaco Split-Seconds Chronograph. Een beetje fan weet dat het horloge zijn debuut maakte om de pols van Steve McQueen tijdens de opnames van de film Le Mans. De nieuwe versie biedt een split-secondenfunctie dankzij het nieuwe TH81-00 automatische uurwerk. Een split-seconds chronograaf is een horloge dat twee verschillende stopwatchmechanismen bevat om twee afzonderlijke gebeurtenissen gelijktijdig en/of relatief te meten. Het wordt vaak verward met de flyback-chronograaf. Een indrukwekkende mechaniek die je ziet door de geskeletteerde wijzerplaat, gevat in een 41mm titanium kast. Qua kleur is het horloge verkrijgbaar in twee varianten: ‘Racing Red’ en ‘Original Blue’.