April in Genève en dat betekent horloges. Véél horloges. Van 9 tot en met 15 april behoort de stad tot de 54 merken die hun nieuwste modellen presenteren tijdens Watches & Wonders. Dé beurs als het gaat om horloges voor journalisten, insiders en juweliers, waar de laatste drie dagen toegankelijk zijn voor het publiek.
Zowel grote als kleine onafhankelijke horlogemerken laten hun nieuwste kunststukken zien. Met alle Richemont-merken zoals Cartier, Jaeger-LeCoultre, Panerai en IWC en grote namen als Patek Philippe, TAG Heuer, Hublot en Rolex. Vandaag kijken we naar zeer gecompliceerde Pateks, een GMT van Tudor en duikers van Zenith.
Patek Philippe
Patek Philippe wordt onder meer vereerd vanwege zijn ‘grand complications’. Neem bijvoorbeeld de minute repeater en de eeuwigdurende kalender. Een eeuwigdurend kalenderhorloge toont de dag van de week, de datum, maand en maanfase. Ze houden zelfs rekening met schrikkeljaren. Zoals deze nieuwe Ref. 5236P-010. Een horloge van 41.3mm met een platina kast. De wijzerplaat heeft deze nieuwe en vintage aandoende opaline rosé-vergulde kleur gekregen. Op het eerste gezicht zou je niet denken dat het een eeuwigdurende kalender is, wat voor kenners juist een voordeel is. In plaats van drie of vier subwijzerplaten maakt hij gebruik van verschillende openingen en één enkele grote subwijzerplaat in een zogenoemde in-line eeuwigdurende kalender.
De Nautilus 5980/60G is een fan favourite, nu met een nieuwe opaline blauwgrijze wijzerplaat en blauwgrijze kalfsleren band met denimpatroon. De functionaliteit van deze zelfopwindende flyback-chronograaf wordt op ingenieuze wijze weergegeven via een innovatieve zogenaamde monoteller op ‘zes uur’. Deze heeft drie concentrische schalen en vormt zo een duidelijke en originele presentatie van de traditionele chronograafaanduidingen.
Tudor
De nieuwe Black Bay 58 GMT was één van onze favorieten deze week. Oké, hij lijkt behoorlijk op de oudere Tudor, maar de subtiele verschillen vallen op. Natuurlijk in de eerste plaats de kleinere kast van 39 mm. Bovendien is de ring tweekleurig, met een zwart/rode kleurencombinatie. De 24-uursschaal is verguld, evenals de uurindexen op de gebogen zwarte wijzerplaat. Om dit horloge op de markt te kunnen brengen, moest Tudor een nieuw uurwerk ontwikkelen: het GMT-manufactuurkaliber MT5450-U is COSC- én METAS-gecertificeerd en heeft een nette gangreserve van 65 uur.
Onder de nieuwe releases bevond zich ook een model van de Black Bay 41. Het resultaat is een monochroom duikhorloge met een zwarte wijzerplaat met gerhodineerde wijzers en indexen en een zwarte lunette met zilveren accenten. Een elegante blikvanger waarmee je niet mis kunt gaan. Je kunt kiezen uit twee soorten stalen banden, de ‘standaard’ stalen band die we kennen met drie schakels en de zogenaamde jubilee-uitvoering met vijf schakels. Of een rubberen uitvoering.
Zenith
Zelfs als je Zenith alleen maar oppervlakkig kent, heb je vast wel eens de DEFY-naam voorbij zien komen. Hun duikmodellen vielen op en sinds lange tijd introduceren ze weer een nieuwe duiker. Een model uit de 60’s blazen ze nieuw leven in, in de vorm van de DEFY Revival A3648. De retro-aantrekkingskracht is onmiskenbaar, hoewel de afmetingen bescheiden zijn met een roestvrijstalen kast van 37mm. Ondanks de afmetingen is de waterbestendigheid toch een aanzienlijke 600 meter. Binnenin tikt het Elite 670 automatisch uurwerk.
Als je horloge in 1969 een diepte van 600 meter aan kon, dan moet dat anno 2024 ook gemakkelijk lukken. Een moderne interpretatie zien we met deze nieuwe DEFY Extreme Diver. Hoewel geïnspireerd op de originele DEFY-serie, is de nieuwe Extreme Diver van Zenith zo modern als maar kan. Titanium kroonbeschermers flankeren de grote, geschroefde kroon voor de nodige bescherming. Net als de hierboven genoemde Revival A3648 is de DEFY Extreme Diver een volwaardig duikhorloge dat bestand is tegen de zwaarste omstandigheden, met een bereik van 600 meter dat voldoet aan de normen van ISO 6245 voor professionele duikhorloges.